top of page

Afstudeer
project

"Hoe kan ik de klimcollectie overzichtelijker maken voor beginnende boulderaars en sportklimmers om ze zo beter te kunnen helpen met het vinden van de juiste producten"

De Uitdaging

Toen ik aan dit project begon, stond ik voor een boeiende maar complexe uitdaging: hoe kan ik een digitale oplossing ontwerpen die klimmers – en vooral beginnende klimmers – ondersteunt in hun zoektocht naar de juiste uitrusting en beleving?

Samen met mijn opdrachtgever besloten we het double diamond proces te volgen, een methodiek waarbij we in vier fasen systematisch onderzoek doen, ideeën genereren, concepten ontwikkelen en uiteindelijk een gevalideerd eindproduct opleveren. Elke fase duurde een maand, waardoor er voldoende tijd was om diep in de materie te duiken en onderbouwde keuzes te maken.

Een van de grootste uitdagingen was het feit dat ik zelf geen klimmer was. Om een oplossing te creëren die écht aansloot bij hun behoeften, moest ik me verdiepen in hun wereld. Wat drijft klimmers? Wat zijn hun pijnpunten bij het aanschaffen van uitrusting? En hoe kan Bever, als outdoorwinkel, hen beter begeleiden in dit proces?

Daarnaast speelde ook de commerciële kant mee: Bever wilde niet alleen inspelen op de behoeften van klimmers, maar ook een sterkere connectie met deze community opbouwen en de beleving van het klimmen beter overbrengen in hun verkoopstrategie.

De Aanpak

Mijn eerste stap was diepgaand doelgroeponderzoek. Ik sprak met ruim 50 klimmers via interviews, surveys en dieptegesprekken in klimhallen en Bever-winkels. Dit hielp me om de doelgroep specifieker te definiëren. Binnen de brede groep van klimmers besloot ik de focus te leggen op beginnende boulderaars en sportklimmers. Dit segment had de meeste behoefte aan begeleiding en duidelijke productaanbevelingen.

Tijdens dit onderzoek ontdekte ik dat de beleving van het klimmen nauwelijks terugkwam op de Bever-website of in hun verkoopstrategie. Klimmen is een intense, fysieke en mentale ervaring – maar dit gevoel werd niet overgebracht in hun online presentatie. Dit inzicht bracht ons op het idee om een video- en fotoshoot te organiseren in Chamonix, hét klimwalhalla van Europa.

Samen met mijn stagebegeleider en het UX-designteam zette ik deze shoot op. Via een netwerk van klimmers vond ik een lokale berggids die alpine routes kende en ons kon begeleiden. Enthousiaste klimmers uit de Bever-community reageerden op onze oproep en sloten zich aan. Zo legden we niet alleen de sport vast, maar ook de passie en adrenaline die erbij horen.

Met deze visuele content kon ik verder in mijn proces. Tijdens de tweede diamond-fase bracht ik alle inzichten uit mijn onderzoek samen. Ik gebruikte methodieken zoals de vision cone, de golden circle en insight cards om mogelijke oplossingen te formuleren.

In de derde diamond-fase organiseerde ik verschillende brainstormsessies en workshops met stakeholders. Door de starbursting-methode te gebruiken, genereerde ik samen met het team creatieve concepten. Uiteindelijk concretiseerde ik drie mogelijke richtingen en testte deze met een low-fidelity prototype.

Na meerdere iteraties koos ik, samen met mijn stakeholders, een definitief concept: Sets!

Sets! is een digitale interventie die beginnende klimmers helpt bij het vinden van de juiste uitrusting via een begeleide en laagdrempelige kennismaking. Dit gebeurt op de website van Bever, waar klimmers stap voor stap door een intuïtieve flow worden geleid om zo de juiste keuzes te maken.

Het resultaat


Hoe werkt het?

  1. Wij begeleiden zoekende klimmers door hen actief te betrekken.

  2. We bieden een toegankelijke kennismaking met de klimwereld en uitrusting.

  3. Dit alles gebeurt in de vorm van ‘Sets!’ – een modulaire manier om eenvoudig de juiste uitrusting te kiezen.


Mijn concept biedt niet alleen een oplossing voor de individuele klimmer, maar versterkt ook de klimgemeenschap. De website wordt een platform voor inspiratie en kennisdeling, waar klimmers ervaringen kunnen uitwisselen. Daarnaast inspireert het Bever om hun klimcollectie op een nieuwe manier te presenteren, meer gericht op de beleving van de sport.


Dankzij mijn onderzoek en iteratieve ontwerpproces kon ik een product ontwikkelen dat niet alleen functioneel is, maar ook een echte impact heeft op de klimmers en op Bever als merk. Het was een leerzame reis waarin ik mijn rol als user researcher volledig heb omarmd. Door diep in de doelgroep te duiken, kon ik een ontwerp creëren dat écht aansluit bij hun behoeften.

Dit project heeft me laten zien hoe krachtig design thinking kan zijn – en hoe je met de juiste aanpak een idee kunt omzetten in een impactvolle oplossing.

bottom of page